Het is een feit: wanneer er voor het eerst een kindje komt, moeten er dingen worden veranderd en aangeschaft. Een babykamer of een bedje, een wollen, veilige deken wanneer je kiest voor samen slapen. Kleding, dekens, een slaapzakje. Als je alles aanschaft van de gemiddelde babyuitzetlijst, ben je al snel een paar honderd euro verder. De meeste mama's en papa's in spé vinden dit geen probleem: het is leuk om bezig te zijn met het wonder dat komt. Spullen aanschaffen (of krijgen) is part of the fun en je hebt toch wel zeker alles van de babyuitzetlijst nodig?
Twee kinderen kosten gemiddeld 26% van het besteedbare inkomen per jaar, aldus het Nibud. Hierbij zijn eenmalige kosten, zoals die van een kinderwagen, opgeteld bij de maandelijkse kosten, zoals die van luiers. Want de uitgaven stoppen zeker niet wanneer het kindje geboren is. Het wonder-in-kwestie moet namelijk worden gekleed, verschoond en gevoed. Voor jaren lang. Maar 26% van het besteedbare inkomen per jaar? Dat klinkt de mama van Saar als wel erg veel in de oren. Sterker nog, dat is bij lange na niet wat zij en haar manlief uitgeven aan de twee ronddansende kinders. Niet sinds de kinderen er zijn, maar ook zeker niet al tijdens de zwangerschappen, want dan begint het uitgavenfeestje al.
Vanaf het moment dat je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt (en het liefst naar de winkel wil rennen voor het eerste allerschattigste jurkje ooit), kun je kiezen voor duurzaam, betaalbaar. En je kunt leren van de onnodige uitgaven die de mama van Saar maakte. En geloof me, dat waren er bij baby 1 best heel veel. Vandaar deze blog, met 10 bruikbare tips om lekker duurzaam en betaalbaar te kunnen zwangeren.
Ik weet niet of jij het al gemerkt hebt, maar zwangere vrouwen staan stijf van de hormonen en hier maken verkopers graag gebruik van. De nieuwste foefjes, de mooiste kledingstukken, de veiligste autostoeltjes, de allerbeste, handigste kinderwagen. Maar weet je? Je zorgt ook hartstikke goed voor babylief wanneer je niet alles koopt, of gewoon af en toe wat tweedehands. Wat maakt het uit? Laat je niet gek maken. Met stip tip nummer 1.
Wanneer je op een gemiddelde dag net zo veel tijd aan sociale media besteedt als de mama van Saar, heb je na een weekje Marktplaatsen de jackpot binnen in de vorm van babyspullen, goedkoop en wel. En lekker uniek, en daar houdt de mama van Saar van. Want Marktplaats is zowel de perfect spot voor (te) gekke, gepimpte, roze, groene geverfde items, als voor de vertrouwde standaard babykamer.
Wil je een kinderwagen, maar ook één of meerdere draagdoeken of draagzakken? Vraag jezelf dan af of je beiden echt nodig hebt. Wanneer je je kindje het liefst draagt in een draagdoek, zou het zomaar kunnen dat jullie -duurzame, preloved Marktplaats- kinderwagen stof gaat happen in de schuur. Waarom heb je 'm dan? Misschien wel gewoon omdat dat hoort. Heeft niet iedere ouder een kinderwagen?
Heel veel items van de babyuitzetlijst zijn helemaal niet zo nodig als ze lijken. Wil je wel een box? Wil je wel een kinderwagen? (Zie punt 3). Of, helemaal lekker basaal en shocking: wil je uberhaubt wel een babykamer? Want, baby's slapen supergraag vlak bij jou. Niet alleen de eerste weken, maar ook best wel wat langer. (Zo hadden wij dus bij baby 1 een babykamer. We hadden 'm nog nooit gebruikt en toen verhuisden we. Handig).
Babyspullen wegdoen. Ja, dat is voor veel ouders best wel even een dingetje. Want al die fijne herinneringen aan the early days en wat nou als er ooit, op een dag nog een kindje komt van hetzelfde geslacht? En al die kleding is nog zo mooi, want ze groeiden er na drie keer knipperen uit... Dus. Bewaren. Dozen vol, op zolder. Maar weet je? Wegdoen is veel gemakkelijker als je weet dat het goed terecht komt en daar kun jij deze ouders best een handje mee helpen. Joehoe, here's your belly!
Wanneer je als mama-to-be binnenwandelt in een grote babywinkel, wordt je overweldigd door honderden artikelen waarvan je geen flauw idee hebt waarvoor ze dienen. Een troost: als mama van twee heeft ook de mama van Saar bij de meeste artikelen nog steeds geen idee waarvoor ze zouden moeten dienen. En van de artikelen waarvan de mama van Saar wel weet waarvoor ze gebruikt worden, verklaarde zij de meeste van deze 'musthaves' volstrekt nutteloos. Dus nee, je hebt zeker niet alles nodig. Ga dus vooral niet naar grote babywinkels zonder plan, want voor je het weet sta je buiten met.... ja, wat is het eigenlijk?
Het kost misschien wat duiten bij aanschaf, maar met wasbare luiers en billendoekjes, en bijvoorbeeld met wollen slaapzakjes, ben je niet voorzien voor één kindje, maar ook voor de 1,2,3,4,5 kindjes die volgen. Soms lijkt iets superduur (en dat is het misschien ook), maar doe je er superlang mee. Dat is ook wat waard! En vooral wasbare luiers en billendoekjes zijn ook nog eens heel veel beter voor mevrouw Planeet.
Zelfs wanneer je preloved items koopt, kun je kopen om het kopen. En ja, dat is zo'n fijne valkuil voor de mama van Saar, want tweedehands items zijn zo leuk, en goedkoop, en uniek. Er is wel één troostpunt (en dat is punt 9), maar probeer je hormonen onder controle te houden en answer this: heb je dat jurkje, broekje, postertje echt nog nodig? Nee? Haal diep adem en bedenk je dat een andere mama vast heel blij wordt van dit item.
Wanneer je met je dikke buik over een rommelmarkt schuifelt, ben je misschien geneigd alleen te kijken naar de maatjes die je 'nodig' hebt. Maar wat nou als je een geweldig, leuke jas ziet in maat 92? Of een broek in maatje 74? Ons advies is: neem 'm lekker alvast mee. Nee, natuurlijk willen we je niet advieseren om torenhoge stapels met kinderkleding te verzamelen, maar kinderkleding (en zeker babykleding) neemt hartstikke weinig ruimte in beslag. Want geloof me, wanneer de dag komt dat je een winterjas nodig hebt in maat 92, kun je 'm net niet tweedehands vinden. En dat is zonde, zeker wanneer je ooit die superleuke jas zag liggen op de rommelmarkt voor 2 euro. En past kindlief de jas tegen die tijd niet of is de jas net niet warm genoeg voor het betreffende seizoen? Wij zeggen: Marktplaats! Who cares?
Is jouw babylief uit maatje 50 gegroeid? Heb je de neiging veel te veel kleding op te slaan als herinnering aan the early days of stel nou dat er ooit, op een dag nog een kindje komt van hetzelfde geslacht? Wees kritisch, en bewaar alleen datgene wat je echt nog denkt nodig te hebben én echt geweldig vindt. Kijk daarnaast vooral goed om je heen. Misschien loopt er wel een mama-to-be voorbij, showing her belly.
4 Reacties