I.v.m. verhuizing staan er tijdelijk geen items online. Tot snel!

Het verhaal

Vanaf september 2023 staat er een andere mama voor jullie klaar, die het concept van 'Het zusje van Saar' heel graag wilt voortzetten. 

 

Hieronder het verhaal over het ontstaan van 'Het zusje van Saar'.

“Willen jullie het geslacht weten?”. We knikken instemmend. De verloskundige kijkt nog eens goed en bevestigt ons voorgevoel. Het is een meisje. Een halve zwangerschap later sluiten we haar vol blijdschap in onze armen, onze Saar. 

Stel je haar geboorte nu eens voor in India, op een plek waar de tijd de gebruiken van de oude cultuur nog niet heeft ingehaald. Daar zou de geboorte van een meisje geen blijdschap geven; het zou een teleurstelling zijn. Zeker wanneer haar ouders arm zijn en het om de eerstgeborene gaat. Een meisje zal haar ouderlijk huis immers voorgoed verlaten op haar trouwdag. Een jongen daarentegen is als het ware een oudedagvoorziening voor zijn ouders. Hij blijft niet alleen thuis wonen, maar zijn bruid zal voor hen zorgen. Daarnaast ontvangt het gezin van de jongen een -vaak onrealistisch hoge- bruidsschat, die het gezin van de bruid moet betalen. Het gevolg van deze ongeschreven regels is een wanhoop die ieder jaar resulteert in duizenden geaborteerde, vermoorde en verstoten babymeisjes, enkel en alleen vanwege hun geslacht. Oftewel, in gendercide.

Gendercide komt voor in meerdere delen van de wereld. Het aantal meisjes dat hierdoor verdwijnt is groter dan het aantal mannen dat verdween tijdens de 2e wereldoorlog. Bizar! Toch hebben de meeste mensen nog nooit van gendercide gehoord. Het zusje van Saar vertelt daarom graag het verhaal van deze meisjes, van de ‘zusjes’ van Saar. Vandaar dat Het zusje van Saar de afgelopen vijf jaar 10% van de omzet heeft gedoneerd aan Abba Family Homes, een geweldig project dat zich inzet voor deze verstoten meisjes en hen in pleeggezinnen plaatst.

De mama van Saar bezocht Abba Family Homes in 2015. Sindsdien zoekt zij naar een manier om een stem te zijn voor deze meisjes zonder stem. Haar liefde voor kringloopschatten zoeken en duurzaamheid, gecombineerd met een bewogen hart voor deze verstoten meisjes, groeiden eind 2018 uit tot Het zusje van Saar.

 

Voor de zusjes van Saar, wereldwijd

Na een aantal jaren kiezen we ervoor om ons in te zetten voor niet meer alleen meisjes in India, maar voor moeders en baby's van over de hele wereld. De zusjes van Saar wonen namelijk niet alleen in India. Daarom zetten we ons de komende jaren in voor een nieuw project in Afrika, namelijk Amecet Children's Home.